fbpx

Vedlikehold

Ofte stilte spørsmål

Tørr rengjøring – støv, lo eller dyrehår fjernes med en støvsuger eller kost. 

Regelmessig fuktmopping – Hvor ofte trappen må rengjøres avhenger av bruken. I ditt privathjem er en ukentlig rengjøring normalt. 
Merk! Bruk bare en fuktig, ikke våt, mopp. Ved behov tørk etterpå. 
Osmo anbefaler å bruke 8016 vask og pleiemiddel som ikke tørker ut overflaten. 
NB! Ikke bruk sterke kjemikalier.

 

Noen ganger etterlater livet merker, selv på optimalt behandlede trapper. 
På oljebehandlede trapper kan du rette opp i feil og skader som måtte oppstå. Du må rengjøre området grundig på forhånd.
Etter kan du påføre et veldig tynt lag med Osmo hardvoksolje. 
Osmo anbefaler å bruke 3062 og 3032 hardvoksolje orginal.

Intensivt renhold og vedlikehold – fra tid til annen trenger din oljede trapp å vedlikeholdes. Ved normalt bruk i et privat hjem, trenger man dette først etter noen måneder. 
Osmo anbefaler å bruke 3029 Rens og Vedlikeholdsvoks fargeløs/hvit – denne poleres svært tynt for å gi overflater større motstandsdyktighet mot vann og skitt. Dette “bygger” ikke vokslag og fungerer som en slags polish. Kan påføres på slitasjeutsatte steder uten å behandle hele overflaten.

Les mer her.

Her gjelder de samme anbefalingene som ved overflater som er oljet, når det kommer til tørr rengjøring og fuktmopping. 
Vi sprøyter med Teknocoat Aqua 2575-33 NCS S0502Y som er standard farge. Gir en slitesterk overflate med god overflateresistens. 

Tørr rengjøring – støv, lo eller dyrehår fjernes enkelt med en støvsuger eller kost. 

Regelmessig fuktmopping – hvor ofte trappen må rengjøres avhenger av bruken. I et privat hjem er en ukentlig rengjøring normalt. 
Merk! Bruk bare en fuktig, ikke våt, mopp. Ved behov, tørk etterpå.
NB! Ikke bruk sterke kjemikalier.

Rett - alt i eik med midtvange

Kriterier for reklamasjon på trapp

Disse kriteriene er utarbeidet av Norsk Trevare i samarbed med de største aktørene i trappebransjen.

 

Prinsipper:

For at det skal foreligge en mangel må den kunne observeres. Observasjonen gjøres av partene i fellesskap. Ved uenighet kan uavhengig person benyttes.

Trappen er en bruksinnretning og samtidig en del av interiøret. Observasjon av trappen i bruk gjøres ved at man går opp og ned trappen på en slik måte langs en bane som er naturlig for bruken og i forhold til plasseringen i rommet.

Trappen inspiseres fra siden ved at man står på gulvet nede, eventuelt oppe hvis det er naturlig. Avstanden fra trappen eller den delen av trappen man betrakter skal være minst 2,0 meter. Undersiden inspiseres fra trappen under hvis slik finnes. Er det kun en trapp, inspiseres den som skissert over.

Lys er vesentlig for å kunne observere feil, og ved rett lyssetting kan man se det meste. Poenget er at lyset skal være naturlig og slik som trappen normalt vil bli sett. Lyssettingen skal derfor være som baklys, typisk 60 watt matt glødelampe uten reflektor. Hvis avviket kan observeres under disse betingelsene, er det å forstå som en mangel og kvalifiserer for korrigerende tiltak fra leverandør.

Eksempler:

Kvistgjennomslag kan variere alt fra en kraftig brun sirkel i hvite omgivelser, til en svak aning av litt mørkere farge hvis det betraktes på nært hold i sterkt sollys. Hvorvidt det foreligger et kvistgjennomslag i hvit maling slik at dette er en mangel, vil da avgjøres av om dette kan observeres under betingelsene som er gitt over.

Trapper er skreddersøm til det enkelte trapperom. Det betyr at man vet ikke på forhånd om plasseringen til alle hull som skal bores og skruer som skal brukes. Å bore og skru i trappen er en del av monteringen siden innfestingen ikke kan standardiseres. Tilsvarende er trappen laget av et materiale som beveger seg med temperatur og luftfuktighet. Selv om alle deler passet perfekt ved tilvirkning, kan det være nødvendig å bearbeide og pusse deler sammen under installasjon. Operasjoner som nevnt gjør det nødvendig å flikke overflatebehandlingen. Dette kan ha et omfang alt fra en liten flekk med maling i forbindelse med litt riving rundt et borehull – til full overmaling av en fremvange. Poenget er igjen om flikkingen er synlig under de betingelser som er nevnt over.

Forskjeller i glans er også en problemstilling hvor det er ulike syn. Slike forskjeller oppstår gjerne enten ved at deler er kjørt gjennom ulik prosess i fabrikken (maskinmalt med vannløselig UV og sprøytemalt med syreherdende) eller trappene er flikket under installasjon eller utbedring. Om glansforskjellen er for stor eller ikke, kan avgjøres ved inspeksjon som nevnt over.

Treverk er et naturmateriale der farge og strukturforskjeller er helt normalt. Treverk vil utvide og krympe i forhold til luftfuktigheten i rommet der den befinner seg. Normalt er luftfuktigheten innendørs lav på ettervinteren og høy på høsten. Varmepumpe, varmekabler under trapp og plassering av varme- og fuktkilder (fryseboks, vaskemaskin, tørketrommel, varmtvannsbereder) under trapp kan påvirke trevirket med kraftig uttørking og ulik luftfuktighet over og under trappen. Som et resultat kan det oppstå mindre sprekker og ujevnheter. Ved bevegelse i treverket kan det oppstå kneppelyder og knirk. Små tørkesprekker og knirk anses ikke som reklamasjon. Dersom kunden selv overflatebehandler trappen, er det risiko for at knirk kan forekomme.